Stiri Nationale

Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, 12 octombrie 2015, la Palatul Parlamentului

1.-CExN-al-PSD-12.10-31Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, 12 octombrie 2015, la sediul central al PSD. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că s-a decis la nivelul conducerii partidului să se interzică cumulul de funcţii de conducere de la nivel judeţean cu cele de la nivel naţional, aceasta însemnând ca preşedinţii de organizaţii să nu mai poată fi şi vicepreşedinţi în partid.

„O propunere care a fost adoptată în cadrul Comitetului Executiv a fost ca un membru de partid să nu poată deţine în acelaşi timp o funcţie aleasă de conducere la nivel judeţean şi la nivel naţional. S-a discutat foarte mult despre posibilitatea ca preşedinţii de organizaţii să poată candida la funcţia de vicepreşedinte, pot candida pentru că este dreptul lor, dar nu mai pot deţine amândouă funcţiile în acelaşi timp. Dacă vor candida şi vor fi aleşi, trebuie să opteze”, a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD.

Acesta a adăugat că, de asemenea, Consiliul Naţional va deveni o structură de specialitate a partidului, constituită din parlamentari, miniştri sau, după caz, secretarii de stat în ministerele unde PSD nu are miniştri, preşedinţii de consilii judeţene sau vicepreşedinţii, toţi primarii de municipii şi de oraşe şi reprezentanţi ai primarilor de comună, câte trei din fiecare judeţ, ca să aibă sens coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului.

„Comitetul Executiv va fi mai mic, format din preşedinţii de organizaţii judeţene, membrii Biroului Permanent Naţional şi preşedinţii structurilor interne, tineret, femei şi pensionari. Vor fi înfiinţate opt posturi de secretari regionali în aşa fel încât secretarii regionali cu secretariatul general să reprezinte structura executivă de conducere a partidului în coordonarea preşedintelui, BPN să fie structura de analiză şi decizie politică şi de reacţie rapidă, CExN asigură conducerea între cele două congrese”, a menţionat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat luni că în Comitetul Executiv Naţional al partidului s-a decis să se renunţe la înfiinţarea a patru posturi de prim-vicepreşedinţi pentru a se asigura o structură de conducere mai „suplă”.

„S-a discutat despre structura BPN, dacă să mai rămână funcţia de preşedinte executiv şi să fie înlocuită cu patru funcţii de vicepreşedinţi, dacă să fie şi funcţia de preşedinte executiv şi cele patru funcţii de vicepreşedinţi. Au fost argumente pentru fiecare dintre cele două variante. Am propus, în final şi au fost de acord, cu o singură excepţie, să rămână funcţia de preşedinte, funcţia de preşedinte executiv, vicepreşedinţii şi secretarul general. (…) Cea mai bună soluţie, pe care am susţinut-o şi eu, este soluţia actuală care este mult mai suplă. Nu avea sens să existe şi funcţia de preşedinte şi funcţia de preşedinte executiv şi patru funcţii de prim vicepreşedinţi „, a afirmat Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv.

Liderul PSD a mai spus că propunerea de desfiinţare a funcţiei preşedinte executiv i-a aparţinut lui Victor Ponta, „propunere argumentată totuşi, dar care nu a avut susţinere”.

Întrebat ce rol va avea de acum înainte preşedintele executiv al PSD, Dragnea a replicat: „Ceea ce s-a propus în statut. Va avea un rol de coordonare a activităţii curente a partidului şi bineînţeles orice sarcină îi va da preşedintele”.

Liviu Dragnea a mai anunţat că înscrierile pentru funcţia de preşedinte executiv sunt posibile până vineri la ora 12,00, întrucât în aceiaşi zi, la ora 14,00, va avea loc un nou Comitet Executiv la care vor fi validate toate candidaturile depuse şi vor fi ultimele discuţii pentru pregătirea Congresului.

Preşedintele PSD a precizat, de asemenea, că îl susţine în continuare pe Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv şi că speră ca acesta să nu se răzgândească asupra candidaturii sale.

„Vineri este ultima zi şi ultima oră când se depun candidaturile. Am ceva experienţă şi am văzut câteva exemple de oameni care s-au răzgândit. Eu cred că nu se va răzgândi”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul social-democrat a mai explicat că, în cazul în care va fi ales preşedinte executiv, Zgonea nu va trebui să renunţe la funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.

„Nu putem inventa incompatibilităţi între funcţii din interior şi funcţii obţinute în stat sau în administraţie”, a explicat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte numărul de vicepreşedinţi ai PSD, Dragnea a afirmat că aceştia vor fi în număr de 14, respectiv zece bărbaţi şi patru femei.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că primul ministru va avea drept de vot în Biroul Permanent Naţional al PSD, iar miniştrii vor putea participa la aceste şedinţe dacă sunt invitaţi.

„Am discutat ca în Biroul Permanent să aibă drept de vot cei care sunt aleşi în Congres. În plus, drept de vot (va avea) preşedintele Consiliului Naţional şi primul ministru pentru că, atunci când un partid este la guvernare, politicile publice pe care le elaborează sunt puse în practică de primul ministru şi este firesc ca acesta să poată vota”, a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Acesta a adăugat că miniştrii vor putea participa la şedinţele BPN atunci când sunt invitaţi dacă se discută subiecte care ţin de domeniul pe care îl coordonează.

„Secretar executiv nu mai există. Apar secretarii regionali care vor avea un rol foarte important atât în ce priveşte organizarea, cât şi coordonarea politicii regionale”, a mai spus Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a punctat, luni, că este atributul preşedintelui PSD de a-şi contura echipa cu care lucrează, adăugând că orice decizie va fi aprobată în Comitetul Executiv, inclusiv varianta unei echipe cu patru prim-vicepreşedinţi, este una „foarte bună”.

„E treaba noului preşedinte să îşi facă echipa cum crede că e mai bine. Şi eu mi-am făcut echipa şase ani. E logic. E ca atunci când se schimbă antrenorul naţionalei. Ce vreţi, să joace cu echipa cum o gândise celălalt? E foarte bine, plus că orice măsuri se stabilesc în CExN sunt foarte bune”, a spus Victor Ponta, luni, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebat cum vede posibilitatea ca social-democraţilor membri ai Guvernului să le fie ridicat dreptul de vot în cadrul şedinţelor conducerii PSD, Victor Ponta a replicat: „Ce dacă nu avem drept de vot? Asta să fie problema noastră (limitarea atribuţiilor). Credeţi că trebuie să am un drept de vot sau un nedrept de vot? Cred că e important punctul meu de vedere şi, până acum, nu pot să zic că nu am avut sprijinul partidului şi al coaliţiei pentru toate lucrurile importante”.

Partidul Social Democrat „va avea premier, indiferent cum îl cheamă, până la capăt”, a declarat luni preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD.

Întrebat dacă în eventualitatea în care s-ar deschide o poartă de negociere la Cotroceni, PSD ar trebuie să negocieze postul de premier, Marian Oprişan a răspuns: „PSD nu poate fi umilit în România de nicio altă forţă politică din acest punct de vedere fie chiar entităţi ale statului român. Eu cred că PSD a demonstrat din 2012 până acum că a guvernat foarte bine şi în folosul cetăţenilor României şi că PSD va avea premier, indiferent cum îl cheamă, până la capăt”, a spus Marian Oprişan.

Acesta a precizat că va candida pentru funcţia de vicepreşedinte al PSD ori pentru cea de prim-vicepreşedinte în funcţie de modificările la Statutul partidului.

„Eu candidez ori pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului ori pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, depinde cum vom statua propunerile pentru modificările Statutului PSD”, a mai afirmat Marian Oprişan.

Acesta a mai declarat că PSD a demonstrat în cele mai grele momente ale sale că este un partid democratic şi are o conducere democratică.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si

PSD a dus o campanie corecta, una bazata pe identificarea de solutii pentru bunastarea nemtenilor

    PSD a dus o campanie corectă, bazată pe respect faţă de alegători și faţă de adversarii politici. ...