Proiecte PSD

Proiectul nemtean „PSD ITI DA PUTEREA” va fi implementat de toate organizatiile PSD din Romania


PN 3cover fb

Suntem mândri că proiectul nostru  ”PSD ÎȚI DĂ PUTEREA”  a fost adoptat în unanimitate, la finele săptămânii trecute, de Comitetul Executiv Național al PSD. El consituie un model de urmat pe plan national și va fi implementat în toate organizațiile PSD din țară.

Am aprobat astãzi un proiect important, inițiat de PSD Neamț, care vine în continuarea hotărârilor adoptate la Congresul PSD, a declarat președintele PSD, dl. Liviu Dragnea. Este vorba de deschiderea partidului cãtre societate, cãtre oameni, modalitatea prin care vrem sã construim listele la alegerile locale din iunie. Vom iniția acțiuni, la Neamț e deja un proiect pilot, prin care cetãțenii vor putea propune, din comunitate, oameni care nu sunt membri și pe care vor sã îi vadã în Consiliul Local. Sunt mulți oameni care au inițiativã și au notorietate, au foarte multã experiențã, idei și ar putea reprezenta un plus pentru comunitate”.

Ideea de bază a acestui proiect modifică fundamental atitudinea politicului față de electorat. În alcătuirea proiectului am pornit de la constatarea, poate cam târzie, că  – așa cum se desfășoară lucrurile în țara noastră – politicul e separat de cetățenii de rând; cu alte cuvinte, din punctul de vedere al unui partid, situația se prezintă astfel: de o parte sunt membrii de partid (care formează un soi de castă,  de cerc exclusivist), iar de cealaltă parte sunt cetățenii, alegătorii. Cele două entități interacționează efectiv (nu doar declarativ) doar din patru în patru ani, în campaniile electorale și la alegeri.

Or, am descoperit că nu e normal așa;  membrii unui partid sunt niște cetățeni ca toți cetățenii, calitatea de membru de partid nu-I separă de ceilalți, cel mult îi particularizează. Membrii PSD vor să fie, de-acum înainte, printre cetățeni, împreună cu cetățenii în viața societății, iar cetățenii să fie împreună cu membrii partidului în tot  ce înfăptuiesc ei.

A doua idee a proiectului a fost aceea de a lua electoratul  drept partener; iar prima și cea mai importantă acțiune a  partidului este pregătirea alegerilor din acest an. Așadar ne-am propus să luăm alături de noi alegătorii și să le dăm un plus de putere, din puterea partidului.

Și haideți să clarificăm lucrurile în pivința logo-ului care i-a deranjat pe unii: cert este că electoratul are puterea; iar puterea lui este  cea de a alege prin vot. Da, dar puterea lui nu e deplină, deoarece și partidele au puterea lor: aceea de întocmi listele de candidați. Prin urmare puterea electoratului este limitată, el are puterea să-i aleagă doar pe cei pe care partidul îi propune .

Ei bine, aceasta este puterea pe care PSD o dă alegătorului: nu numai puterea  de a alege, dar și puterea de a propune cine să fie pe liste. Până acum, trebuie să recunoaștem, de multe ori nu am avut ce face cu puterea noastră de a alege, atât timp cât, din liste nu  cunoșteam, nu agream și nu consideram pe nimeni potrivit… De-acum însă alegătorii, prin acest proiect, au puterea de a propune ei înșiși persoane pe listele de candidați, persoane pe care le cunosc și pe care le consideră competente și capabile să fie consilieri locali.

Cu alte cuvinte ți se dă puterea să influențezi, să completezi, să schimbi puterea partidului.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si

PSD a dus o campanie corecta, una bazata pe identificarea de solutii pentru bunastarea nemtenilor

    PSD a dus o campanie corectă, bazată pe respect faţă de alegători și faţă de adversarii politici. ...